Zwolle: Zakkenrollers teisteren station

Onder de Loep

11 maand geleden

 • Net vertrokken met de trein vanuit Zwolle en ineens je bankpas of telefoon kwijt? Grote kans dat één van deze mannen bij je in de buurt heeft gelopen. Het zijn geraffineerde zakkenrollers, die al meerdere treinreizigers hebben beroofd. 
  Ze komen vermoedelijk vaker bij het centraal station in Zwolle, want ze draaien opvallend vaak hun gezicht weg als ze in de buurt van een beveiligingscamera komen. Ze weten blijkbaar waar de camera's hangen.
  Hoe gaan ze te werk? 
  Zodra iemand een OV-chipkaart wil opladen, staan de mannen op de uitkijk. Ze proberen dan de pincode af te kijken en letten goed op waar diegene de bankpas opbergt. Als hun doelwit vervolgens naar het perron loopt, slaan ze toe. Dat doen ze meestal op de drukste plekken, zoals de trappen. Daar valt het niet op als ze iemands tas aanraken. Het lukt ze dan waardevolle spullen te stelen. 
  Als hun slachtoffers in de trein zitten, dan zijn de zakkenrollers al onderweg naar de bank. Daar hangt het vol met camera's. Zoals bij de Rabobank aan de Willemskade in Zwolle. Daar worden op vrijdag 1 februari drie mannen gefilmd. Eén van de mannen neemt bij de automaat buiten geld op met de betaalpas van een vrouw die net in de trein is gestapt. De vrouw heeft even daarvoor haar OV-chipkaart opgewaardeerd met haar bankpas. 
  Paslimiet verhogen
  Bij de bank zijn twee andere mannen binnen met haar creditcard, die ze ook gestolen hebben. Ze proberen ook de paslimiet te verhogen. De drie mannen stelen uiteindelijk 2000 euro van haar rekening. 
  In december zijn dezelfde mannen ook op het station gefilmd. Ze achtervolgen dan een vrouw van 54, die even daarvoor haar OV-chipkaart heeft opgewaardeerd. De vrouw zit even later in de trein, de mannen staan dan weer bij de bank. Met haar bankpas. Ze verhogen daar ook nog haar banklimiet, waardoor vrijwel al het geld van haar spaar- en betaalrekening wordt gehaald. 
   
  Kun je dit voorkomen? 
  "De paslimiet verhogen kan bij sommige banken als je in het bezit bent van de bankpas en de pincode", vertelt Chantal Westerhoff van de politie. "Het is belangrijk te voorkomen dat ze je pincode achterhalen. Daarom adviseren we altijd: toets je de code in, houd je andere hand erboven zodat niemand je pincode kan zien."  
  "Daarnaast is het belangrijk waardevolle spullen goed op te bergen. Dat klinkt logisch, maar op een station heeft bijna iedereen haast. Dat weten deze criminelen ook. Een bankpas of portemonnee wordt snel in een tas gestopt waarbij soms de rits half open blijft staan. Doe die rits goed dicht. En draag je tas op drukke plekken met de rits of klep naar je lichaam toe gekeerd zodat je er zicht op hebt."
  Tips? 
  De zakkenrollers in Zwolle worden nog gezocht. Wie herkent ze? Waar verblijven ze? In elk geval waren ze in december en in februari in Zwolle. Bel met tips naar 0800 – 6070 (gratis nummer). Anoniem reageren? Bel dan Meld Misdaad Anoniem: 0800 – 7000 of tip via www.meldmisdaadanoniem.nl.

  Provincie : Overijssel

  #zwolle#zakkenrollers#overijssel

arrow_drop_up
UA-134658047-1