CRIMINELEN STELEN BANKPASSEN EN KIJKEN PINCODES AF BIJ ZIEKENHUIS ZWOLLE

Onder de Loep

11 maand geleden

 • Op de parkeerplaats van het Isala ziekenhuis in Zwolle zijn meerdere patiënten en ziekenhuisbezoekers het slachtoffer geworden van een criminele groep. Bij de betaalautomaat kijken ze pincodes af en lopen vervolgens met een smoes op hun slachtoffers af om de bankpassen te stelen. 
  Sommige patiënten zijn daarbij duizenden euro's kwijtgeraakt, bevestigt de politie. Zodra mensen pinnen op de parkeerplaats, worden ze achtervolgd. Dan duikt een man op die zwaait met een biljet van 20 euro. In het Engels vraagt hij om te wisselen, of vraagt of je die 20 euro bent kwijtgeraakt. 
  Op dat moment grijpen ze hun kans. Als de slachtoffers in hun portemonnee kijken om te zien of ze kunnen wisselen, pakken de daders vliegensvlug de bankpas. Vaak zo onopvallend dat de diefstal pas uren of dagen later wordt ontdekt. Op dat moment hebben ze vaak al duizenden euro's van de rekeningen gehaald en paslimieten verhoogd. 
  Bij een man uit Bathmen, die een bezoek had gebracht aan het ziekenhuis in Zwolle, werd ruim 10.000 euro van de rekening afgeschreven. De man die het geld opneemt doet bij de geldautomaat weinig moeite om onherkenbaar te blijven. Hij heeft een opvallende tattoo op zijn linker handpalm. 
  Dezelfde man blijkt ook op te duiken in meer soortgelijke zaken. Niet alleen bij het ziekenhuis in Zwolle, maar ook bij het Rijnstate ziekenhuis in Arnhem. Zijn slachtoffers zijn vaak oudere, kwetsbare mensen. 
  Toch werkt de man niet alleen. "Ze werken in een groep samen", vertelt politiewoordvoerder Sigrid Passchier. "Bij het Isala ziekenhuis ging het om een groep van vijf personen die in en rond het ziekenhuis zijn gezien. Ze gebruiken telkens dezelfde smoes met dat biljet van 20 euro en spreken mensen dus in het Engels aan."
  '"Het is zo laf", vervolgt Passchier. "Sommige patiënten hebben net slecht nieuws gehad in het ziekenhuis en zitten met hun hoofd heel ergens anders. Ze zijn daardoor minder alert, daar spelen deze laffe criminelen op in. De aangiftes stapelen zich inmiddels op. We willen deze groep daarom zo snel mogelijk vinden." 
  Bij de geldautomaten duikt telkens dezelfde man op met de gestolen bankpassen. Herken je hem? Bel meteen de tiplijn: 0800 - 6070 (gratis nummer). Tip ook als je weet waar hij momenteel verblijft of verbleven heeft. Anoniem tippen mag natuurlijk ook. Meld Misdaad Anoniem: 0800 - 7000 of via www.meldmisdaadanoniem.nl. Je mag tips ook doorgeven door de politie Zwolle een privébericht te sturen op Facebook.

  Provincie : Overijssel

  #zwolle#overijssel#zakkenroller#pinpasdief

arrow_drop_up
UA-134658047-1